Kracht van de wijk
Ontmoeten doen we samen
Servatius gelooft in de kracht van haar bewoners en is al ruim 10 jaar actief in gesprek met haar bewonerskrachten en bewonerscommissies.
Een wijk met weinig overlast en waar mensen prettig wonen kenmerkt zich door balans tussen diverse factoren. De belangrijkste factor voor het welbevinden zijn onze bewoners. Daarom vinden wij het belangrijk om met onze bewoners en andere bewoners in de wijk het gesprek aan te gaan.
Kansgelijkheid voor iedereen begint bij een goede basis, maar gaat verder dan een thuis.
Bewonerscommissies
Bewonerscommissies zijn de ambassadeurs van de bewoners en voeren met Servatius het gesprek over de veerkracht van hun wijk. Onderwerpen die aan bod komen zijn leefbaarheid, veiligheid, onderhoud, service, verduurzamings- & renovatieprojecten en kansgelijkheid op het gebied van wonen & zorg, onderwijs en energiearmoede.
Servatius streeft naar één bewonerscommissie per wijk zodat iedere bewonerscommissie namens zo'n 600 bewoners spreekt. In 2023 waren er 13 bewonerscommissies actief: 12 in Maastrichtse wijken en 1 in Eijsden. In 2024 zal Servatius de laatste bewonerscommissie oprichten in de wijk Malpertuis.
Bewonerskrachten
Onze bewonerskrachten houden een oogje in het zeil in onze wijken. In 2023 gingen wij nóg intensiever samenwerken aan veerkrachtige wijken. Er werd gestuurd op ontmoeting, verbinding, bewustwording en stappen gezet naar de wijk van morgen.
In maar liefst 13 wijken zijn in totaal 71 bewonerskrachten actief.
Leefbaarheidsambassadeurs
Zij zorgen voor de coaching van nieuwe bewonerskrachten in de teams en zetten in op onderlinge samenwerking met teams uit andere wijken. Daarnaast realiseren zij nieuwe ideeën en projecten in het sociaal domein en zorgen zij voor ontmoeting in de wijk.
2023 was het jaar van ontmoeting: Servatius opende de deuren van het Participatiehuis en introduceerde de ServatiBus.
Wij weten allemaal dat een wijk waar mensen zich gelukkig voelen en prettig wonen met weinig overlast te herkennen is aan de balans tussen verschillende factoren. Het belangrijkste onderdeel voor een leefbare, veilige en schone wijk zijn de bewoners van de wijk.
Door te sturen op ontmoeting en het gesprek samen aan te gaan beseffen bewoners het belang van een veerkrachtige wijk waar iedereen kan wonen en mee kan doen. Samen bedenken ze de oplossingen voor problemen die in hun wijk spelen en met ondersteuning van Servatius bouwen ze aan hun wijk waar ze trots op zijn.
2023: het jaar van ontmoeting, bewustwording en verbinding
Servatius zich op verschillende manieren bezighoudt met bewonersparticipatie. Wij hebben een grote groep actieve vrijwilligers, welke bestaan uit 54 bewonerscommissieleden, 71 bewonerskrachten en 78 sleutelfiguren.
In 2023 verwelkomden wij 4 bewonerscommissieleden, 11 bewonerskrachten en 2 nieuwe sleutelfiguren.
Er 64 overlegmomenten waren met onze bewonerscommissie en wij samen spraken over hun wijk.
In Pottenberg, Statenkwartier en Wyckerpoort werkten bewoners en Servatius samen aan het ontwerp en de inrichting van de ontmoetingstuinen. Deze bewoners zorgen voor het onderhouden van deze tuinen.
Onze bewonerskrachten maar liefst 1.500 rondes in Maastricht en Eijsden liepen. Tijdens deze rondes werd er gesproken met buurtbewoners en gekeken naar de leefbaarheid en veiligheid waardoor meer dan 3.000 meldingen bij Gemeenten en Servatius zijn gedaan. Circa 85% van deze meldingen waren voor de Gemeente.
In de wijken Caberg, Heugemerveld, Limmel, Pottenberg en Wittevrouwenveld groenteams actief zijn. De groenteams zijn er voor bewoners die niet in staat zijn om zelf of met hun naasten hun eigen tuin te onderhouden. De teams hebben maar liefst 41 klussen uitgevoerd.
In 2023 kunnen maar liefst 6 bewonerskrachten zich leefbaarheidsambassadeur van hun wijk noemen.
De wijken Wittevrouwenveld, Heugem, Heugmerveld, Malberg, Boschpoort, Caberg en Eijsden zijn meer dan 100 nieuwe bewoners verwelkomt met een klein cadeautje.
Samen met onze leefbaarheidsambassadeurs zijn er 15 opschoonacties tijdens de verduurzamingsprojecten gerealiseerd.
Bewonerskrachten spraken op stadsniveau actief mee en gaven hun waardevolle inbreng bij de overleggen leefbare wijkaanpak.
Wij in 2023 de deuren van het participatiehuis openden en met de ServatiBus zorgden voor leuke activiteiten in de wijk.
Wij negen cursussen hebben gegeven aan nieuwe bewonerskrachten. De cursus bestaat uit drie delen. Tijdens de cursus gaan wij eerst dieper in op eigenaarschap en samenwerken aan de wijk van morgen, hierna focussen wij op communicatietraining.
Voor het eerst liepen wij de wijkschouw niet alleen met actieve bewoners en medewerkers, maar ook met de wethouders en partners van het sociaal domein. Onze actielijsten met betrekking tot de leefbaarheid en veiligheid worden steeds korter. Hieruit kunnen wij concluderen dat door samen het gesprek aan te gaan problemen eerder worden opgelost.
Wij in het kader van informatiedeling vier thema-avonden organiseerden met de onderwerpen de rechten van de mens, energiearmoede, bewonerskracht en verbindende krachten.
In 2023 kregen onze bewonerskrachten corporaties, gemeenten en zorgpartijen uit diverse delen van het land op bezoek.
Wij wensen hen veel succes met het starten van hun eigen teams.
Alle actieve vrijwilligers de kans kregen om een EHBO/AED cursus te volgen.
Huurdersvereniging Servaassleutel telt vijf bestuursleden die participeren in de prestatieafspraken.
In de wijken waar bewonerskrachten actief zijn, zij tevens de leefbaarheidscontroles in onze wooncomplexen uitvoeren. Zij dragen niet alleen zorg voor handhaving en controle schoonmaak, maar gaan ook in gesprek met onze bewoners om bewustwording te creëren.